(untitled) (Conferencea, 2024)
Тижорат банкларининг молиявий барқарорлиги мамлакат молия тизими барқарорлигини таъминлашнинг муҳим омилидир. Тижорат банкларининг молиявий барқарорлигига таъсир етувчи омилларни бир неча асосий тоифаларга бўлиш мумкин. Биринчидан, банклар дуч келадиган асосий хавфлардан бири бу кредит хавфи - қарз олувчи томонидан кредит маблағларини қайтармаслик имконияти. Кредит рискларини бошқариш банкнинг молиявий барқарорлигини таъминлаш учун муҳимдир. Иккинчидан, тижорат банклари фоиз ставкаси хавфи, валюта хавфи ва бошқалар каби турли хил бозор хатарларига дуч келишади. Ушбу рискларни бошқариш банкнинг молиявий барқарорлигини таъминлашда ҳам муҳим рол ўйнайди. Учинчидан, операцион хатарлар операциялардаги хатолар, техник носозликлар ёки инсофсиз ходимларнинг ҳаракатлари туфайли йўқотиш эҳтимоли билан боғлиқ. Операцион рискларни самарали бошқариш банкнинг молиявий барқарорлигига таҳдидларнинг олдини олишга ёрдам беради. Тўртинчидан, ликвидликнинг етарли эмаслиги банк учун жиддий муаммоларга олиб келиши мумкин, шунинг учун ликвидликни самарали бошқариш молиявий барқарорликни таъминлашнинг асосий жиҳати ҳисобланади. Бешинчидан, капитал даражаси банкнинг молиявий барқарорлигининг асосий кўрсаткичларидан биридир. Капиталнинг етарли емаслиги мажбуриятларни тўлашда қийинчиликларга олиб келиши ва мижозлар ва инвесторларнинг ишончини пасайтириши мумкин.