(untitled) (Conferencea, 2024)
Ish joylarida tenglik va inklyuzivlikni rivojlantirish bo‘yicha turli strategiyalar vac hora-tadbirlar gender xususiyatlarini hal qilish bo’yicha xalqaro tajribadan o‘tib kelmoqda. Diskriminatsiyaga qarshi qonunlar, teng ish haqi qoidalari va rahbarlik lavozimlarida gender kvotalari ko‘plab davlatlar gender tafovutlarini kamaytirishga qaratilgan qonunchilik asoslari, siyosatlar va sa’y-harakatlar ularning bir nechtasi hisoblanadi. Ota-onalik ta‘tillari to‘g‘risidagi kuchli qonunlar, moslashuvchan ish jadvallari va ijtimoiy ta’minot dasturlari Skandinaviya mamlakatlarining ishchi kuchi bozorlarida gender muvozanatli ishtirokni kafolatlashda muhim rol o‘ynaydi. Boshqa tomondan, bir qancha davlatlar ta’lim, mansabga tayinlash va o‘z biznesini ochishda yordam berish orqali ayollar salohiyatini oshirish tashabbuslariga katta e’tibor qaratmoqda. Jahon tajribasi shuni ko‘rsatadiki, barcha jinslar uchun teng imkoniyatlarni ta’minlash uchun ish joyidagi gender xususiyatlarini hal qilish madaniy, ijtimoiy va iqtisodiy jihatlarni hisobga olgan holda kompleks yechimlarni talab qiladi.