(untitled) (Conferencea, 2024)
Ushbu maqolada boshlang‘ich sinfdan to 12 sinfgacha bo‘lgan o‘quvchilar orasida ikkinchi darajali lug‘at yo‘riqnomasini joriy etish sabablari va usullari o‘rganib chiqilgan. Ikkinchi darajali lug‘atda so‘zlarining ta’rifini va so‘z bilimini kengaytirish uchun so‘z boyligini oshirishning muhimligi o‘rganiladi. Bundan tashqari, u o‘qituvchilarni o‘qituvchilik faoliyatini boshlaganlarida foydalanish mumkin bo‘lgan tegishli adabiyotlar va mashqlar bilan ta’minlaydi. Ikkinchi darajali lug‘atni ona tilini ikkinchi til sifatida o‘qitiladigan maktablarga joriy etish orqali biz bolalarning so‘z boyligini oson oshirish imkoniyatiga ega bo‘lamiz. Chunki, yangi so‘zlar qatnashgan matnlar va mashqlar o‘quvchilarning darajasiga moslab 3 bosqichga bo‘lib chiqilganini, ya’ni (2-sindan 12-sinfgacha). Bu orqali yangi lug‘at o‘zlashtirishda yuqori samaradorlikka erishilganini quyidagi maqolada guvohi bo‘lamiz.