(untitled) (Conferencea, 2022)
Aлишер Навоийнинг “Хазойин ул-маоний” куллиёти таркибига кирувчи девонларида аруз вазнининг ҳазаж, ражаз, рамал, мунсарих, музориъ, муқтазаб, мужтас, сариъ, хафиф, мушокил, мутақориб, мутадорлик, комил, вофир каби баҳрларидан кенг фойдаланган. Ушбу анъана кейинги давр ғазалнавислари ижодида кенг қўлланилиб келинган. ХХ аср ижодкорлари Собир Абдулла, Чархий ва Ҳабибий лирик меросида ҳам мазкур анъана изчил давом еттирилар екан, адабий ва ижтимоий муҳит ҳамда ўзбек тилининг лингвистик хусусиятлари таъсирида айрим баҳрларда маълум ўзгаришлар кўзга ташланади.