(untitled) (Conferencea, 2022)
Ingliz va o’zbek maqollari tizimlari haqida gap ketganda ularning mohiyati bir-biridan ajralib turishi aniq bo’ladi, chunki ular turli xil tarixiy, ijtimoiy va iqtisodiy sharoitlarda rivojlangan va bu maqollarning qiyosiy-kognitiv tahlil qilish da ham bir qancha nazariyalarga e’tibor berishimiz, ularni o’rganib chiqiwimiz lozim boladi. Quyida Lakoff va Troynerlarning Buyuk zanjir Metaforasi nazariyasi qismlarini ko’rib chiqiladi. Lakoff va Tyorner maqollarning kognitiv jihatdan tahlil qilish bir qator tafsir jarayonlarini faollashtirishni o’z ichiga oluvchi, Buyuk Zanjir Metaforasi (The Great Chain Metaphor ) nomli nazariya orqali amalga oshiriladi degan fikrni ilgari surdilar. Ushbu nazariya to’rtta bilim vositasini o’z ichiga oladi, bu esa maqollarni butun bir kontekstda talqin qilishga yordam beradi. Birinchidan, Umumiy malumot (Generic is specific) metaforasi, "Life is journey" kabi misolda ko’riladigan umumiy kontseptual metaforalardan ajralib turadigan umumiy metafora hisoblanib, bu metafora maqollar foydalanuvchilari yoki tarjimonlariga maqollarda kodlangan aniq stsenariy haqidagi bilimlaridan bahramand bo’lishda va ko’plab o’xshash vaziyatlarni tushunishda foydalanishga imkon beradi.