(untitled) (Conferencea, 2022)
Husnbuzar kasalligi – Akne birinchi marta 542 yilda imperator I.Yustinianning shifokori tomonidan tasvirlangan. Husnbuzar-bu bolalar va o‘spirinlar orasida eng ko‘p uchraydigan terining shikastlanish kasalligidir. Retrospektiv kogort tadqiqotlari natijalariga ko‘ra husnbuzar kasalligi teri kasalliklari orasida 28,6% ni, 19,4 % dermatitlar va 16,2% so‘gallar tashkil etadi. Ko‘p yillar davomida shifokorlar husnbuzar kasalligining patogenezini aniqlashga harakat qilishgan . Husnbuzar-polimorf multifaktorli kasallik bo’lib, teridagi yog’ bezlari va folikulalarning zararlanishi bilan kechadi. O’smirlar va o’rta yoshli insonlarning 80% bu kasallikka chalinishadi. Kasallik seboriya, shakillangan komedon, yallig’lanuvchi husnbuzar,absess, psevdokista va chandiq ko’rinishida xarakterlanadi.