(untitled) (Conferencea, 2022)
Husnbuzar kasalligi asosan soch follikulalarning mexanik zararlanishi va normadan ortiq yog’ bezlarining sekretsiyalanishi oqibatida paydo bo’luvchi kasallikdir. Husnbuzar kasalligi papula va pustula ko’rinishidagi toshmalarning yuz, ko`krak, bel qismlarda toshishi bilan xarakterlanadi. Husnbuzar kasalligi ikki ko`rinishda bo’ladi yallig’lanuvchi va yallig’lanmaydigan. Yallig’lanmaydigan o’choqlar ochiq komedon ( qora nuqtalar) va yopiq komedon (oq husnbuzar ) lar ko’rinishida. “Retin –A” dori vositasi komedonlar va teridagi soch xaltasi og’izlarning bekilib qolishini oldini oladigan vositalardan biridir. Retinioidlarning ikkinchi avlodiga kiruvchi bu vositaning 0,025-0,01% malhami yog’li yuzlarga qo’l keladi. 0,1; 0,05; 0,025 % li malhamlari esa quruq yuzlarda qo`llash yaxshi natija beradi. Malhamning 0,04-0,1% lisi “Retin-A” mikro ko’rinishida bo’lib, terini kam ta’sirlash xususiyatiga ega .