(untitled) (Conferencea, 2022)
Гипсли боғловчилар ва улар асосидаги материаллар биринчи сун’ий минераллар қаторига киради. Тарихда ишлаб чиқарилган қурилиш материаллари қаторида қадимги дунё давридан то ҳозирги кунгача қурилишда фойдаланиб келинаётган энг асосий материалдир. Урта асрлар, Уйғониш даври ва 20-асрга қадар ғишт териш қоришмалари , ички ва ташқи пардозлаш ишларида қурилиш оҳаги билан бирга ишлатилган. VII-VII юз йилликда қурилишда гипсдан фойдаланиш, анча тўхтаб қолди. 20-аср нафақат Европада, жадал бошланган бунёдкорлик ишлари гипснинг иккинчи туғилиш даврига сабаб бўлди.