(untitled) (Conferencea, 2023)
Перитонитнинг кечиши ва натижаларини тахлил қилиш муаммоси етакчи жарроҳлик марказлариниг диққатида қолмоқда. Прогнозлаш учун турли хил индекслар ва шкалалар қўлланилиб, улар фойдаланилганда ўз навбатида афзалликлари ва камчиликлари эга. Кенг қўлланиладиган АРАСНЕ II шкаласи маълум (Acute Physiological Chroniс Health Evaluation) бўлиб ўз навбатида перитонитда ўлим хавфини аниқлаш имконини беради. Лекин уни ҳисоблаш амалий ишда вақт талаб қиладиган ва хисоблаш анчагина мураккаблик тўғдириб фақатгина йирик тиббиёт марказлари учун қулайликга ега. Тадқиқотнинг мақсади – перитонитда операциядан кейинги даврда маҳаллий ва тизимли асоратларнинг диагностик ва прогностик аҳамиятини МПИ ни қуллаш орқали ўрганиш.