(untitled) (Conferencea, 2023)
Қорақалпоқ тилидаги сифат ясовчи сермаҳсул аффиксларнинг бири бу-лы-ли аффиксидир. Ушбу аффикс кӯпинча от ва сифат сӯз туркумига қӯшилиб сифат ясайди. Тилимизда ушбу аффикс билан ясалган кӯплаб сӯзлар қӯлланилади. Масалан, ақыллы, сапалы, шырайлы, жоталы, балалы, билимли, өнимли, керекли, қәдирли, әӯметли, қүдиретли ва ҳоказо. Эгалик маъносини билдирувчи лы-ли аффикси билан ясалган сифатлар бадиий асарларда жуда фаол қӯлланилади. Масалан, Бурынғы заманда қарақшылар елди шапқанда бир жүкли ҳаялды да алып кетипти (Егиз бала ертеги) Булар жолда киятырса, бир дәӯ кийиклерди атып, қанлы көбик етип жыйнап қойғанын көреди (Егиз бала ертеги).