(untitled) (Conferencea, 2023)
Tanacetum vulgare gullaridagi 44 ta makro va mikroelementlarning miqdorini aniqlash uchun induktiv bog’langan plazma mass-spektrometriyasi (ICP MS) ishlatilgan. elementlarning miqdori tahlil qilishda, ular orasida makroelementlardan: Ca-9628, K-9297. P-4927, Al-3012, Si-2301. Mg-851, Na-414 mg/kg, yani yuqori miqdorda mavjudligini ta`kidlash lozim. Bundan tashqari, temir makroelement qatorida ko’p Fe-636, boshqa muhim mikroelementlardan Mn-32, Zn-23, Sr-9 katta miqdorda ekanligi aniqlandi. Boshqa o’sish joylaridan olingan namunalar bilan qiyosiy tahlil o’tkazildi. Ukraina namunalariga solishtirilganda biroz farqi bo’lsada, ammo umumiy tendensiya yaqin desa bo’ladi