(untitled) (Conferencea, 2023)
Qotirma matolarning egilishdagi bikrligining o‘zgarishiga ko‘plab omillar sabab bo‘ladi. Bularga matolarni tashkil etuvchi tanda va arqoq sistemasi iplarining egilishdagi bikrligi, mustahkamligi, o‘rilish turi, matoning zichligi, kirishishi, iplarning tolaviy tarkibi va yelim sepish usuli o‘zgarishi qotirma matolarni egilishdagi bikrligining o‘zgarishiga sabab bo‘ladi. Iplarning egilishdagi bikrligiga ham o‘z navbatida bir qancha omillar sabab bo‘ladi. Tadqiqot ishida tabiiy tolalarning uzilishi o‘rganish orqali to‘quv dastgohlarining ish unumini oshirish imkoniyati vujudga keladi. Chunki tanda iplarining taranglik kuchini to‘quv dastgohining shkalosi va tanda regulyatori orqali o‘zgartirishning optimal variantini aniqlash imkoniyati vujulga keladi. Iplarning egilishagi bikrligini baholashning ham usullarini o‘raganish va solishtirish muhim hisoblanadi. [1]