(untitled) (Conferencea, 2023)
Инглиз ва ўзбек тиллари адабиётларида биз муболаға санъати қўлланилган турли жанрдаги асарларни учратишимиз мумкин. Муболаға санъати муаллиф баён этаётган фикрни бўрттириб ифодалаш, уни меъёрдан ортиқ даражада эканлигини кўрсатиш учун қўлланилади. Уни тўлақонли тушуниш учун,аввало, “Муболаға” консептига таъриф беришни жоиз деб биламиз. “Муболаға” сўзи грекча “hyperbole” сўзидан олинган бўлиб, “бўрттириб ижро этмоқ” деган маънони ифодалайди ҳамда у нутқ бирлиги ҳисобланиб, бирон нарса, воқеа, шахс кабиларни алоҳида таъкидлаб кўрсатиш мақсадида фикрларни бўрттириб, уларнинг ҳаддан зиёда эканлигини тақазо этади. Муболаға биз кундалик ҳаётимизда жуда кўп ҳолларда фойдаланадиган нутқ бирлиги ҳисобланади. Масалан: а) It has been ages since I last saw you. (Сени учратганимга неча асрлар бўлди. ) б) I am trying to solve a million issues these days. (Шу кунларда мен миллионта масалани ҳал этяпман)