(untitled) (Conferencea, 2023)
Жамият тараққиётининг негизи илм-фан билан узвий боғлиқ ҳолда шаклланади. Жумладан бугунги кун таълим жараёни ва унинг услублари қайсидир маънода ўзига хос жараён касб этмоқда. Таълим, маориф, маданият ўзига хос тарзда шаклланган ва ривожланган Туркистонда ХХ асрнинг 20-30-йилларида совет тузумининг янги маориф тизими шаклланиш даврига асос солинди. Бу даврни совет тузуми ва большевиклар ҳокимиятининг Туркистон ўлкаси халқларига маънавий ҳужуми даври десак муболаға бўлмайди. Чунки, бу даврда ўлкада маориф соҳасида амалга оширилган “советча” туб ислоҳотлар асрлар давомида диний қадриятлар билан шаклланган мусулмонлик арконлари ва араб имлоси асосида асрлар давомида шаклланиб, ривожланган миллий таълим тизими ва маънавиятга қаттиқ зарба берди.