(untitled) (Conferencea, 2023)
So’nggi yillarda majburiy migratsiya bo’yicha olimlar "mintaqadagi boshpanalarni qayta ishlash", "mintaqaviy himoya zonalari" va "tranzitni qayta ishlash markazlari" bo’yicha hozirgi (yoki qayta tiklangan) munozaralar atrofida yangi boshpana paradigmasi paydo bo’lishini ko’ryapmizmi, degan savolni berishni boshladilar. Shunga o’xshash g’oyalar bir muncha vaqtdan beri turli shakllarda bo’lgan bo’lsa-da, hozirgi vaqtda Evropa Ittifoqidagi munozaralarda, BMTning Qochqinlar bo’yicha Oliy komissarligi konvensiyasida, Buyuk Britaniya hukumatining boshpana izlovchilarga "yangi" yondashuvlar bo’yicha taklifida va tegishli takliflarda ko’rinadigan fikrlash konvergentsiyasi mavjud. Ushbu tezisda yangi boshpana paradigmasi paydo bo’ladimi yoki yo’qmi, diqqat markazida bo’lgan qayta ishlash markazlari atrofidagi munozaralarga qisqacha nazar tashlanadi va yerdagi o’zgarishlarni o’rganish va taxmin qilingan yangiliklar qanchalik yangi yoki yagona paradigmani tashkil etishi so’raladi. Biz taklif qilamizki, stolda bir-biriga qarama-qarshi boʻlgan taklif va loyihalar boʻlsa-da, aslida ularning barchasida umumiy mantiq yotadi. Turli takliflarning eskizini ko’rib chiqqach, biz ushbu o’zgarishlarda ishtirok etayotgan ba’zi davlatlarning pozitsiyalarini ko’rib chiqamiz.