(untitled) (Conferencea, 2024)
Tilni ilmiy tadqiq etuvchi tilshunoslik insonlar muloqoti asosidagi murakkab mexanizmlarni ochishda sezilarli yutuqlarga erishdi. Shunga qaramay, u tilning murakkabliklarini tushunish va tushuntirish uchun innovatsion yondashuvlarni talab qiladigan ko’plab dolzarb muammolarga duch kelmoqda. Ushbu maqola bugungi kunda tilshunoslik oldida turgan uchta muhim muammoni o’rganadi: lingvistik nisbiylik, raqamli davrning tilga ta’siri va tilni o’zlashtirishning xilma-xilligi. Ushbu muammolarni hal qilish orqali tilshunoslik inson tili haqidagi tushunchamizni kengaytirishi va uning turli sohalarga ta’sirini kuchaytirishi mumkin. Hozirgi kunda tilshunoslik oldida turgan muammolardan biri lingvistik nisbiylik tushunchasidir. Sapir-Uorf gipotezasi deb ham ataladigan lingvistik nisbiylik, tilning tuzilishi va xususiyatlari ma’ruzachilarning dunyoni idrok etish va fikrlash tarziga ta’sir qilishini ko’rsatadi. Bu g‘oya katta qiyinchilik tug‘diradi, chunki u tilning universalligi va fikrlarimiz qay darajada biz gapirayotgan til tomonidan shakllantirilishi haqida savollar tug‘diradi.