O‘ZBEKISTONDA TA’LIM OLISHNING FUQAROVIY HUQUQIY ASOSLARI TAHLILI (Conferencea, 2022)
O‘zbekiston Respublikasida ta’lim tizimi davlat tomonidan huquqiy tartibga solingan va davlat nazoratidadir. O‘zbekiston Respublikasi Konistitutsiyasining 41-moddasida bilim olish huquqi va maktab faoliyati davlatning bosh qonuni bilan huququiy asoslangan. Davlat o‘z xalqiga bepul talimni har qanday sharoitda kafolatlab beradi. Ta’lim tizimiga oid qonunchilikka nazar solsak, mustaqillikdan keyin, 1997-yilda Kadrlar tayyorlash milliy dasturining qabul qilinishi yangi ta’lim tizimining huquqiy asoslarini yaratishni taqozo etdi. 1997-yil 29-avgustda O‘zbekiston Respublikasining “Ta’lim to‘g‘risida”gi qonuni qabul qilindi. Ushbu qonun ham ta’limni rivojlantirishga asos bo‘lib hizmat qildi. Mamlakatning milliy-intellektual salohiyatini rivojlantiradigan ta’lim va tarbiya jarayoni mazkur qonun bilan tartibga solindi. Vaqt o‘tishi bilan jadal rivojlanayotgan jamiyatda qator islohotlar amalga oshirildi. Rivojlanayotgan jamiyat, axborot komunikatsiyalari, ilm-fan taraqiyoti, dunyo standarti va horij tajribasi bugungi kunda talim tizimini tubdan isloh qilish va yangi qonun, konsepsiyalarni qabul qilish zarurligini yaqqol namoyon qildi.