KAROTINOIDLARING OʻZARO YIGʻILISH JARAYONINI TABIATINI SPEKTROSKOPIK TADQIQOTI (Conferencea, 2022)
Keto-karotenoidlarni hujayraga etkazib berish uchun biz ishlab chiqqan usullar membrana bir qator ma'lum proton va xususiyatlariga yangicha qarash imkonini beradi natriy nasoslari (XR, GR, NaR va boshqalar). Ilgari hujayralarda imkonsiz edi ushbu optogenetik konstruktsiyalarni qo'shimcha bilan qayta qurish xromofor endi oqsil vositachiligida mavjud keto-karotenoidni etkazib berish (58-rasmga qarang). Bunday tizimlardan foydalanish mumkin karotenoidning antioksidant xususiyatlari tufayli bir qator imtiyozlar, kengayish harakatlar spektri va faoliyatni boshqarishning tubdan yangi usullari optogenetik tuzilish.