КОНЦЕПТ ТУШУНЧАСИ ВА УНИНГ ТАДҚИҚ ҚИЛИНИШИ (Conferencea, 2023)
Ҳозирги лингвистикада «концепт» жудаям кӯп қиррали тушунчалардан биридир. Концепт лотин тилидаги “konceptus” «тушунча» сӯзининг сӯзма-сӯз таржимаси бӯлиб, рус тилшунослигида ушбу тушунча XX асрнинг биринчи чорагида файласуф С.Аскольдов томонидан илмий муносабатга тадбиқ этилган. Ушбу термин ӯтган асрнинг 80 йилларигача тушунча сӯзига синоним сифатида ишлатилган бӯлса, бугунги кунга келиб, унинг маъноси тушунча сӯзига нисбатан анча кенгайганини кӯриш мумкин.Концепт лингвокультурологияда энг фаол қӯлланиладиган бирлик ҳисобланади. Концепт лингвомаданий бирлик сифатида у ёки бу халқнинг маданиятининг ӯзига хос томонларини англатади.