АНДИЖОН ШАҲРИ АҲОЛИСИДА СУРУНКАЛИ ГЕПАТИТЛАРНИ ТАРҚАЛИШИ ВА ГЕНДЕРЛИК ХУСУСИЯТЛАРИ (21 ЙИЛЛИК КЛИНИКО-ЭПИДЕМИОЛОГИК МОНИТОРИНГ) (Conferencea, 2023)
Дунёда 300-400 миллион киши В гепатит вируси билан касалланган ҳисобланади; вирус ташувчисининг тарқалиши турли ҳудудларда 0,2-1% дан (Ғарбий Европа ва АҚШ) то 8,3-15% гача (Узоқ ва Яқин Шарқ ва Африка) ўзгариб туради; популяция ва давлатлар С гепатит вирусининг юқори даражада тарқалганлиги билан ажратилади (100000 аҳолига Японияда- 16%, Зоир ва Саудия Арабистонида 6%, Россияда 9,9%); сурункали D гепатитининг тарқалиш кўрсаткичи ҳам шунга ўхшаш ( асосан Африка, Яқин Шарқ, Тайван, Ҳиндистон ва Ўртаер денгизи аҳолиси орасида); кўплаб беморларда ЖЦ ривожланиши билан D гепатити авж олиши кузатилади; йилига 100000 аҳолига 50-200 ҳолатда аутоиммун гепатитининг тарқалиши кузатилади ва у ҳамма сурункали гепатитнинг 20% ни ташкил қилади.