ИЖТИМОИЙ АҲАМИЯТГА ЭГА ЖИГАР КАСАЛЛИКЛАРИНИНГ ЗАМОНАВИЙ КЛИНИК КЕЧИШ ХУСУСИЯТЛАРИ (21 ЙИЛЛИК ЭПИДЕМИОЛОГИК МОНИТОРИНГ) (Conferencea, 2023)
Аҳоли орасида ижтимоий аҳамиятга эга сурункали жигар касалликларининг (биринчи навбатда СГ ва ЖЦ ни) профилактикаси ва улар-нинг хатар омилларини эрта аниқлаш, уларга қарши курашиш ва мувофиқ-лаштиришнинг самарали усулларини излаб топиш назарий ва амалий жиҳат-дан муҳим илмий йўналиш ҳисобланади. Бу муаммо, айниқса, аҳоли сони бўйича эскирган маълумотлар мавжуд бўлган Ўзбекистон худудлари ва аҳолиси учун долзарбдир. Ҳозирги вақтда, сурункали касалликларга қарши курашишнинг тиббий ва иқтисодий самарадорлиги исботланган эпидемиоло-гик ёндашувлар мавжуд ва ёндашувларнинг аксарияти популяция даража-сидаги профилактика соҳасига тегишли. Скринингли/популяция даражаси-даги профилактика – бу, аҳоли саломатлигини сақлаш (бирламчи профилак-тика) ва сурункали патологиялар, ҳамда, уларнинг хатар омиллари оқибат-ларини олдини олишнинг тасдиқланган ва ягона ишончли усули ҳисобланади.