QALAM CHIZISHNI O‘RGATISHNING NAZARIY ASOSLARI: KOGNITIV JARAYONLAR, MALAKA OSHIRISH VA PEDAGOGIK YONDASHUVLAR (Conferencea, 2024)
Ushbu ilmiy maqola tasviriy san'atning asosiy mahorati sifatida qalam chizishni o'rgatishning nazariy asoslarini o'rganadi. Chizma ko'rgazmali ifodalash vositasi bo'lib xizmat qiladi, pertseptiv, kognitiv va harakat qobiliyatlarini egallashni talab qiladi. Maqolada qalam bilan chizish bilan bog'liq kognitiv jarayonlar, jumladan vizual idrok etish, fazoviy tushunish va aqliy vakillik ko'rib chiqiladi. U mahoratni egallashning rivojlanish bosqichlarini va badiiy o'sishga ta'sir etuvchi omillarni o'rganadi. Bundan tashqari, maqolada samarali o'qitishga yordam beradigan va qalam chizish qobiliyatlarini rivojlantirishga yordam beradigan pedagogik yondashuvlar muhokama qilinadi. O'qituvchilar qalam chizishni o'rgatishning nazariy asoslarini tushunib, ta'lim natijalarini oshirish va badiiy iste'dodni tarbiyalash uchun o'quv strategiyalarini ishlab chiqishlari mumkin.